Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam kráčíš, výchovo?

Narození dítěte nás změní od základů – už nikdy nejsme sami sobě na prvním místě. Ještě na porodním sále zaženeme i náznaky separační úzkosti kamennou tváří – to nejtěžší máme za sebou. Výchova toho „ťuťuňu“ uzlíčku, už bude hračka. 

Je přece naše a chyb, kterých se na nás dopustili rodičové, těch se mrknutím oka lehce vyvarujeme. Protože o nich víme. Tasíme je jako eso, zábavu pro společné rodinné obědy, kdy přijdou na řadu fotky na nočníku a ty s hlavou zabořenou v narozeninovém dortu. „Jak jste si mohli myslet, že to k něčemu bude?“ plácáme se hurónsky do kolen. „Však sami uvidíte!“ plácají se ještě více naši rodičové, kterým trošku vína vneslo červeň do tváře. Oni se bláhově domnívají, že si konečně malounko oddychnou, ale nedá jim rodičovské svědomí, aby nám neukázali pár, s léty odchytaných, triků. Mají pochopení i pro náš hrdý ministrantský status, byť s kruhy pod očima, které nás sráží do kolen – vyspíme se ještě někdy v životě? Ovšem také vědí, že plavat už musíme sami.

Dítko roste a používá vlastní nožky a vlastní hlavu. A my ztrácíme tu vlastní. Berou za své daná předsevzetí a všechny jistoty se najednou šklebí v zrcadle. Jsme stejně bezmocní, jak naši rodičové a tolik se jim podobáme. Stejná dikce, stejně směšné pohyby, ale jsme to tentokrát my. Každé dítě je jiné, krčí rameny odborníci a chytrácké knihy sbírají prach na poličkách. Stejně jako my odvahu, přiznat, že tak lehké to není – vychovat z toho klacka slušného člověka.

„My jsme byli jiní,“ posteskneme si nahlas, když naše milovaná ratolest už celé odpoledne blokuje náš počítač. „Proč nejdeš ven, je tam pěkně.“ Místo odpovědi znuděné zabručení. „Slyšíš?“ zkoušíme po chvíli starostlivě sluch našeho pubertou zasaženého dítka. „Vzal jsem si kolo a do večera o mně nikdo nevěděl,“ somruje na oko dobrácky, i když už značně nervózní otec, kterému tak utíkají drahocenné minuty na chatu s vnadnou blondýnou. V rodině chybí ještě jeden počítač, pomyslí si všichni. Ke střetu světů dochází o chvíli později i před televizní obrazovkou. Rodinné vztahy jsou víc než křehké, když v nerovném souboji zvítězí liga mistrů. „Zítra si jezte, co chcete,“ práskne dveřmi maminka, která si bláhově myslela, že jednoznačně zvítězí s teplou večeří. V rodině chybí ještě jedna televize, pomyslí si všichni.

Vnesl by jeden počítač či další dva LCD televizory více pohody do běžné rodiny? A dá se vůbec tento posmutnělý svět, který funguje na jednu prodlužovačku, pojmenovat jako rodina? Jaké vzpomínky nás stmelují? Komáři, kteří nás zeštípali u jihočeského rybníka, zlomený kotník živitele na horách, i když nepadla ani vločka sněhu? Každý jiný má normální rodinu, říkáme si možná, když do noci světélkují okna domů. A představujeme si, jak támhle nahoře, ano úplně vpravo, sedí všichni u stolu, ze kterého ještě nikdo neodklidil talíře, protože možná ještě budou pokračovat, jak dobré to bylo. A mastí karty a smějí se u toho, dobírají. A říkáme si, že zítra to uděláme taky tak. Jenže zítra přijdeme domů, nikde nikdo, rychle zapneme počítač a zjistíme, že nám vlastně nic a nikdo nechybí. To jaký příklad dáváme svým dětem, jakou štafetu a s jakým vztahem jim předáváme, jen trochu štípne do svědomí u setmělého okna či během odpoledne stráveného v nákupním centru.

Výchova se zdá být složitou vědou a přitom jen stačí odnaučit děti našim zlozvykům. Co říkáte tomu, jeden den v týdnu, se přestat spoléhat na zábavnou moc televize nebo počítače? A třeba mastit karty... 

Autor: Hana Novotná | úterý 21.8.2012 20:05 | karma článku: 17,51 | přečteno: 1355x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek