Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Hrad: Na koni nebo na praseti?

Česko volí svého prezidenta. Slušnost, kterou reprezentuje jeden z kandidátů, tlačí v kapse jako klíč od zámecké brány, a až moc připomíná lásku a pravdu, pro kterou jsme kdysi zvonili jak šílení. Jenže dnes máme vztek a sny na dálkové ovládání. Druhý z možných, s úlisným šklebem, pak nabízí slevovou poukázku a dárek zdarma – budeme myslet za vás. Ale to už tady bylo. A bylo toho dost. 

Bitva o pražský Hrad, která původně měla být svobodnou volbou českého národa, se změnila v nelítostný boj o to, jestli je lepší uherák nebo vysočina.  Svůj názor musí říct i ti,  kteří salámy vůbec nejí. Fear of lost – strach ze ztráty, že šance, kterou máme právě teď, už se nikdy nebude opakovat. A možná je to dobře. Svobodně a dobře se rozhodnout, je nesmírně těžké, stejně jako za svou volbu nést zodpovědnost.  Vědět, zdali levá nebo pravá strana je fajn. Horší, když si pleteme ruce a střípky toho, co jsme někde pochytili, vydáváme za své,  aniž bychom tušili, jak směšně takové znásilňování cizích myšlenek působí.

Za mého dětství se hluboce uctívalo a naslouchalo  stáří. Tuto malou neplechu, že mě vždy zajímalo to, co bylo, nesu si s sebou životem dál. Chvilka se stářím prodlouží mládí, bez nich bychom tu nebyli – málokdo si to uvědomuje. Úsměv, pomoc, pohlazení nás nestojí nic a pro ně může znamenat naději, že to s námi se není až tak špatné.

Staří lidé v této zemi ztratili důstojnost, mají oprávněný pocit, že překáží a zdržují.  A dost možná už jim dochází, že v rámci výchovných procesů nevložili do svých potomků kód pro zodpovědnost a povinnost.

Naše sotva opeřené mládí je naopak světově dravé. Křičí po školném a bydlení zdarma, svobodě pro kterou se zvonilo na všechny dostupné klíče, ač většina z nich v té době ještě nebyla na světě. Možná byli začeti v obrovské vlně entuziasmu, že železná opona se zvedne a my budeme hrát už jen hlavní a krásné role. Říkali jsme si pravdu a měli jsme se rádi. A jak už to v po svatební noci bývá, i do manželství přijdou všední dny. Svoboda už nás tak neoslňovala, když jsme nesměle nakoukli za pohraniční mez k sousedům a zjistili jsme, že tam se taky musí pracovat a také nic není zadarmo. A úplně nejvíc nás bolelo, že to jakým směrem se dáme, budeme muset vymyslet my sami. Dřív to za nás dělali druzí a my jen tiše hudrovali. S léty v nás rostla zlost jako úroky na hypotéce, jejíž dosah jsme nedomysleli. Zazpívat si při práci nebo se od srdce zachechtat nás nebaví ani doma, natož si tu rozkoš dopřát skotačením okolo pomezního kamene. Přesně jako ten švec v jedné české pohádce. Takhle jsem si tu svobodu nepředstavovali.

Sice nás přestaly symbolizovat bílé ponožky v sandálech, ovšem ta neustálá nespokojenost nám do tváří vryla hyzdivý škleb, jehož metastáze  nás den za dnem nemilosrdně požírají. Stejně jako pocit, že za mou nespokojenost může někdo další.. A přitom ta svoboda, že si smím myslet co chci a pro své sny si sám zaletět s tím, že pokuty cestou hradím ze svého, je nenahraditelná.

Právě probíhající volba prezidenta nás odhalila víc, než bychom si přáli. Mnozí tvrdí, že prezident je jen figurkou, která nemá v tomto státě žádné pravomoce. Prezident by měl ovšem svou zemi dobře reprezentovat. Samozřejmě, pokud nám záleží na tom, jaký obraz o sobě předkládáme. Tady se rozcházím se svými přáteli, kteří volí pana Zemana a zlobí se, že nerespektuji jejich volbu. Nikdo z nich však neuvedl, proč právě tento kandidát si zaslouží jeho hlas. Jen nechtějí, aby ho získal pan Schwarzenberg. Takové vysvětlení u mě neobstojí. Stejně jako hloupé připomínky ohledně zralého věku, spánku během bezvýznamného tlachání, vlastenectví, špatné srozumitelnosti, první dámy, nacistů na svatebních fotografiích. Jak je to hloupé a nemístné, to už rozebrali jiní. Já s tím nechci ztrácet čas – inu, za dobrým koněm se vždycky práší. ;) Jeho šarm, přehled, znalosti,  nadhled a smysl pro humor, je, věřím, trnem v oku mnohým.

Při pohledu na Miloše Zemana si vzpomenu na Marfušu z téměř padesát let (!) staré pohádky, která se, z mise za bezpracným zbohatnutím, vrací domů ve spřežení páru čuníků. Ten pohled stačí jednou ročně, o vánočních svátcích. Nemusíme ho vidět denně – co myslíte?

Mým prezidentem je pan Karel Schwarzenberg.

 

 

Autor: Hana Novotná | čtvrtek 24.1.2013 8:00 | karma článku: 25,28 | přečteno: 1165x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek