Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Václav Klaus a spol.: Umění odejít

     „Každou vteřinu něco přichází a něco nenávratně odchází, nevíme, odkud se všechno vynořuje a ještě méně víme, kam se to zanořuje.“[1] Česká politická scéna připomíná bažinu, kdy utonulí a zastřelení hrdinové z kultovního „Krále Šumavy“[2] , mají schopnosti Bobyho z Dallasu[3], který z čista jasna obživne během očisty ve sprše, a miliónům televizních diváků na celém světě tak vrátí smysl života. Jeho představitel měl prý pocit, že svým věrným fanouškům, prostřednictvím své role, ještě neřekl vše. Stejně nutkavými pocity zřejmě trpí i bývalý prezident Václav Klaus, který – podobně jako Iveta Bartošová – svými názorovými návraty působí přinejmenším rozpaky.        

      Lesk popových princezen a prognostiků bez iluzí vzal definitivně za své, když navzdory krvavým šrámům po celém těle a zlostně naškrobeným grimasám tvrdí, že je všechno v naprostém pořádku. To oni zůstali stejní a my se změnili. A skutečně nechápeme, jak se věci mají. Zdá se vám nepříkladné srovnávat bývalého prezidenta a bývalou populární zpěvačku? Oba odvedli kus dobré práce, za který sklidili zasloužený potlesk. Oba se – přes řadu protivníků – díky svým schopnostem – těšili úctě nejen české veřejnosti. Oba, když jednoho dne světla v sálech pohasla, odmítli ten „čistě liliový“ fakt přijmout, a pověsili se na ovladače.  Z obviňování větru deště, je občas nějaké to faux pas, které se může každému ješitnému jedinci, když padá z trůnu, stát. Ovšem, když navzdory pozdní dospělosti, s kterou se jaksi důstojnost snoubí, zůstane ležet na zemi a kopat nohama jako malé vzteklé dítko, kterému vzali hračku, je potřeba se k němu i tak chovat.  A přestat věnovat pozornost těm, kteří nejsou schopni setrvat a podělit se o své znalosti a zkušenosti, případně důstojně odejít.

     S důstojností a slušností má celá naše společnost v poslední době vůbec problémy.  Výtkám se staví zeď téměř v rámci prezidentského slibu: „Nemám rád novináře,“ upozorňuje jízlivě prezident Zeman ihned po svém zvolení do funkce hlavy státu. První dáma, která je ve své roli evidentně nesvá, či každé ráno snídá šťovíky, a která také nemá ráda novináře, se ve svém prvním rozhovoru pro média svěřila se stěžejním úkolem - prezidentskou rezidenci obehnat vysokou zdí.  Co nám to prezidentský pár vzkazuje? Svého jsme dosáhli a teď nám dejte pokoj? Při vzpomínce na to, s jakou noblesou, trpělivostí a šarmem sobě vlastním, reagoval pan Schwarzenberg na často velmi podlé útoky z tábora protivníka, v rámci boje o Hrad, zůstává velice hořký pocit. Stejně my sami nic nezměníme. Tiše soptíme uvnitř sebe sama a nahlas si ulevíme maximálně na sociálních sítích.

     Jedinou cestou jak z toho věčného marastu ven, je nepodléhat populárním a laciným řešením: „České republice může pomoci jedině vítězství ČSSD.“ (Zdeněk Škromach, ČSSD). Lžím, které už tu jednou byly a znásilňovaly naše myšlenky ve snaze prosadit své cíle. Nedělat, neříkat nic, nejít k volbám - znamená, že o svém osudu, o své spokojenosti necháváme rozhodovat druhé.

     Nepopulární řešení je o poznání bolestivější, a žádá si naši přímou účast: „ Veřejnost se naučila od politiků poslouchat, že bude lépe a lépe. Ale ta doba skončila, teď budeme muset napnout všechny síly,“ (Miroslav Kalousek, TOP 09). Není však jiné cesty, než nechat některé předsudky odejít a přivítat jediného strůjce spokojenosti, viníka za případné neúspěchy v jedné osobě - sami sebe. 

 

 

 

 

 


[1] Havel, V.Odcházení. Česko. 2011. Citace z oficiálního textu distributora filmu.


[2] Kachyňa, K.Král Šumavy.Česko. Filmová premiéra 1959.


[3] Nejznámější soap opera světa.Dallas.USA.1978. 

Autor: Hana Novotná | úterý 9.4.2013 18:25 | karma článku: 18,78 | přečteno: 1170x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek