Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fanfán Tulipán

     „Jak se poznáme?“ Jeho hlas v telefonu slyšela poprvé, ale chutnal jako první pusa a stal se neodbytným evergreenem, který se vpije do kůže a rozvlní boky. Ten dávno zapomenutý tetelivý rytmus, kdy se hlava svůdně zakloní, a konečky vlasů zalechtají na lopatkách. 

A skvěle padnoucí tepláky do zvonu laškují s kotníky. Sem a tam a zase zpátky jako podvečerní příbojové vlnky. A jen s několika neočekávanými slovy po drátě je tu najednou chuť vytáhnout žaluzie, které skrývají zaprášená okna, nebo je dokonce i umýt! Jak je to možné? To se přece má odvíjet úplně jinak!

     „Budu mít černý kabát.“ Pobaveně přistoupil na hru fantů: „Já tedy červený deštník“, a jeho hlas zněl jiskřivě, nezaskočeně a vůbec byl ve výhodě. „Třeba bude ošklivej,“ utěšovala se, když schovávala teplákovku pod černý plášť. V té představě, až se to stane, tak měla mít šaty a dokonalý účes a být tak okouzlující, že i on – obratný a zkušený řečník – ztratí řeč, dech i soudnost, která bere odvahu konat věci bláznivé. Naučeným pohybem prohrábla dlouhé vlasy, které za jiných okolností bývají i ozdobou. Vanilkový cukr na prstech je slepil do pramínků. Čas svátků vánočních se blížil stejně nezadržitelně jako právě dohodnuté setkání, které bůh ví proč podlamovalo kolena a vnášelo podivný neklid do každé části těla. Z jindy zaběhnutého a dobře ovladatelného stroje je banda neposlušných, pubertálních výrostků. Třeba bude ošklivej. Kousla se do spodního rtu v marné snaze vrátit se na zem, kde je tak bezpečně. Přivřela oči a škvírkou v zrcadle pozorovala můru, která právě připálila druhý plech cukroví a má jen cosi převzít a chová se jako poblázněné tele. „Hlavně se nikde nesvlíkej. Za žádnou cenu,“ připomnělo už smířlivějším tónem druhé a rozumnější já. Blíženci to tak mají. 

     „Třeba bude ošklivej,“ uklidňovala se, když na klíčích od bytu hledala dálkové ovládání auta. K místu setkání zbývalo jen pár mamutích, čapích, vrabčích kroků. Netušila, proč si právě teď vzpomněla na tu hloupou dětskou hru. Nohy by si hrály, rozum si odešel bůh ví kam a ruka křečovitě svírala poslední dvacetikorunu na parkovné. Třeba… tam nebude.

     Kalhotky na domácí práce se jí nekompromisně zařízly do zadku a věděla, že pro první a rozhodující dojem bude muset trpět. Předvánoční náměstí zaplněné stánky a svátečně naladěnými návštěvníky, pobrukující v rytmu startujícího vrtulníku, v tu chvíli ztichlo. To Popelka, když vcházela do tanečního sálu, elegantním gestem skryla svůj úsměv pod lehký závoj. Ona věděla, že takové gesto, které by uvolnilo ten její, nebo alespoň lem kalhotek, neexistuje.

     Posledních pár kroků na minové pole, i když se zapřísáhla, že tam už nikdy nevkročí. Kdo důvěru polámanou znovu neriskuje, bolesti se možná vyhne, ale dá se to nazvat životem? Přání elegantní šipky je jedna věc a placák o hladinu druhá. Všechno, co si dokážeme představit, tak si prý i můžeme splnit.

     Byl tam, byl krásnej a měl ramena jak triglavský štít. Všechno bude dobré a ostatní není podstatné. Ne v tuto chvíli. A život ten měl rád – to se na očích hned pozná. Však poctivě a s chutí studovala tu disciplínu „jak se neutopit“ od první do poslední minuty v milovaných filmech pro pamětníky. Konečně držela hlavu vítězně nad hladinou, chlorovaná voda štípala v nose, očích, ale měla to za sebou. Už nebyla ani nahoře ani dole. „Tomu říkáš šipka?! A mazej znovu!“ Je zajímavé, jak někteří učitelé s rákoskami a bidly nám v hlavě straší dál, i když už dávno nejsme dětmi.

     Se srdcem v krku a několika slovy, které si odněkud půjčila, protože vlastní nebyla k nalezení, popadla desky (o které tu vlastně šlo), a utekla zpět do svého světa. Do bezpečí ověřených ingrediencí, prověřeného koření. Přestala vnímat chuť, necítila vůni a myslela si, že tak to má být a bude. Bez bolesti, ale i bez chuti.

     A pak, vždy když to vůbec ale vůbec nečekáme, přijde noc. A my se za každou cenu musíme jít napít nebo vyčůrat. V tom důvěrně známém prostoru, kde i potmě známe každý kout, bosou nohou stoupneme na zapomenutou Lego kostku. Ta bolest je strašná a zapamatovatelná už tím, že musíme držet jazyk za zuby. A vděčnost za ni cítíme teprve tehdy, když se nám po jedné noze podaří doskákat zpět do postele.

     Do prkýnka pekelnýho, to bolí! Já to cítím. Já..zas žiju :) 

     

     

Autor: Hana Novotná | neděle 16.6.2013 20:30 | karma článku: 14,63 | přečteno: 926x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek