Zaútoč a zmiz

1. 07. 2013 9:35:00
Český národ měl na každou tíživou zrůdnost své barvité historie humornou záplatu. Ať už to byl Haškův Švejk či Černí baroni Švandrlíka Miroslava. Vychytralý šibal s úsměvem blba se hrdě hlásil k českému národu, zatímco ten se nahlas smál jen jeho filmové podobě.

To my novodobí, demokracií opilí Češi už rozhodně nejsme národem Švejkovským! Humor jako sůl, která je nad zlato, došel a volíme tedy menší zlo. Velitelem ozbrojených sil je alkoholik a celých devět dní byla v čele stěžejního ministerstva obrany princezna, které se před jejím schválením do funkce pouze zeptali, jaké kadence je samopal vz.24.

Mladíci s hrudní kyfózou, za kterou by se nestyděl ani pagekon řasnatý a s rozkrokem u kolen, píší na své profily na sociálních sítích statusy o jediné šanci na přežití, o touze zmizet z téhle země, která byla plejádou salutujících reforem okradena o budoucnost. Rodiče již nevybavují své potomky uzlíky s tvarohovými buchtami. Za nekřesťanský peníz pro své juniory pořizují tituly, které mají kvalitu instantní polévky a hloubku rybníka po jeho vypuštění. S tím rozdílem, že nekončí v záchodové míse, ale na úřadě práce.

„Jen málo mužů se narodí odvážných, ale mnoho se jimi stane díky výcviku a síle disciplíny.“

Jaký význam může mít poselství římského spisovatele pro dnešní dobu? Jak by Flavius Vegetius mohl najít pochopení pro dnešní mladou generaci, která nezná slovo pokora a fantazie, avšak nudu a nechuť prožívá na sto různých způsobů? Základní vojenská služba (zkráceně ZVS) existovala od dob první republiky až do roku 2004, kdy povinná vojenská službu v Česku byla zrušena a nahrazena profesionální armádou.

Co si Češi představují pod pojmem profesionální armáda? Armáda, která je primárně určena k ochraně České republiky. Republiky, která je většině putna. Profesionální armáda, kromě toho, že je finančně velmi náročná, čítá řádově několik tisíců dobře vycvičených a vyzbrojených mužů. Otázkou je, zda je taková armáda schopna zajistit obranu i proti zdánlivě banálnímu nepříteli, ubránit se proti záškodnickému způsobu vedení války (tzv. guerilla) či v případě vnitřního násilného převratu. „No samozřejmě!“ rudne daňový poplatník. Už někde zcela stranou zůstává skutečnost, že úplnou profesionalizaci armády si nedovolí ani takové země jako Amerika. Česká republika si ovšem nikdy nevytvářela a nevyhledávala své idoly a vzory. Profesionalizací armády, která započala v roce 2001, naopak pro mnohé země sama stála modelem. Za profesionální, spolehlivou sílu, kterou se jí za několik let podařilo vybudovat z dvousettisícové armády na braneckém principu, se jí dostalo chlapácké herdy do ohnutých zad od vedení NATO.

„Čítať, písať neumím, ale vojnu vám urobím“

Branná povinnost byla součástí nenáviděného totalitního režimu. Minulosti, která postrádala smysl a byla ztrátou drahocenného času. Nemůžeme přece akceptovat něco, co pro soudruhy za socialismu bylo otázkou cti každého mladého muže. Pokud bychom se – na vývoji člověka – pokusili o srovnání podoby osmnáctiletého chlapce před 30 roky s podobou stejně starého mladíka ze současnosti, s hrůzou zjistíme, že současníkům rostou kly, bachor a homo erectus (člověk vzpřímený) vzal jaksi za své. Ne vždy, když jdeme dopředu, tak se u toho pohybujeme. A...

A vůbec, jak si nějaká ženská, která na vojně nikdy nebyla, může dovolit tvrdit, že vojna dělá chlapy?

U těch dnešních mi chybí pohled do očí, který neuhýbá a chuť poprat se za své sny. A na jejich podstatu a obsah si přijít sám.

Přemýšlím o tom, když se základní vojenská služba stala symbolem totální ztráty času, absolutního ponížení a vrcholné buzerace, proč se mužům i desítky let poté lesknou oči, když o vojně vypráví? V rámci základní vojenské služby se rovněž rekrutovala řada kvalifikovaných pracovníků, především řidičů. Nepociťujeme dnes v podnikatelském sektoru jejich nedostatek?

Lidé svou nejistotu na poli společenské bezpečnosti schovávají za velkohubá přání „mír celému světu“ a domnívají se, že tím splnili svou občanskou povinnost. Proč by se naše chlouba, náš junior soukal do ošklivé, smradlavé, khaki uniformy a nedej bože, nějakému úchylnému zakomplexovanému důstojníkovi dělal rohožku. U počítače s myší v ruce mu bude líp. Kdepak zbraň! A přitom kolik škody je možné napáchat jen několika slovy. Náš současný pan prezident je toho vrávorajícím důkazem. Partyzánské „zaútoč a zmiz“ se stalo typickým komunikačním prostředkem. Nejen mladí lidé dnes nejsou schopni vytvořit si svůj vlastní názor, a co je horší, ani obhájit ten cizí, za který se alibisticky schovali.

Požádala jsem jednoho svého kamaráda, kterého si velmi vážím, je už pyšným dědečkem, přesto si duši kluka zachoval, aby na svou vojnu zavzpomínal. „Na straně jedné nás to naučilo plnit si své povinnosti, smysl pro zodpovědnost a pořádek, naučit se poslouchat, i když se nám to nelíbilo. Naučili jsme se zacházet se zbraněmi, o čemž se v dnešní době tvrdí, že to není nutné. Mimo jiné jsme museli mít určitou kondičku, abychom některé věci po stránce psychické i fyzické zvládli. Byli jsme zdatnější, mrštnější a pohyblivější než dnešní mládež. Myslím, že stránkou na kterou se nejvíc vzpomíná, bylo přátelství a kamarádství, které třeba u mne přetrvává do dnešní doby a s klukama, nyní již dědkama se setkávám příležitostně dodnes a jednoho z těchto kamarádů ze Slovenska považuji s celým jeho příbuzenstvem stále za moji rodinu.“

Události posledních měsíců některé z nás ponížily a rajóny po nesmyslném plazení do cíle, který naším není, jsou vysvobozením. Naděje a čest se vzít nedá a hrdosti na to, že jsme Češi, se dá znovu naučit.

Co si o tom myslíte?

Autor: Hana Novotná | pondělí 1.7.2013 9:35 | karma článku: 17.91 | přečteno: 1152x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.38 | Přečteno: 544 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 171 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3114
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět. Karel Čapek

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...